lørdag den 30. august 2014
Bryg 15 - Lys Stærk Belgisk Ale
Opskrift til ca. 20 l.:
7000 g WEY Pilsner (3-5 EBC)
1000 g WEY Wheat Pale (3-5 EBC)
20 g Magnum Pellets 16% (60 min)
20 g East Kent Golding Pellets 6% (10 min)
20 g Cascade 5% (10 min)
WLP-500 (Chimay) fra gær-enhancer
OG: 1075
FG: 1007
ABV: 9%
Farve: 10 EBC
Bitterhed: 31 IBU
Skema:
65c: 60 min
72c: 30 min
78c: 1 min
Derefter koge i 60 min
Forsøg på ganske kraftig Lys Stærk Belgisk Ale uden nogen form for tilsat sukker, både som eksperiment for at undersøge, om frugtsmagen fra Chimay-gæren stadig er til stede, samt hvor kraftig maltsmagen ender. Lidt amerikansk aromahumle for at give den et mere moderne præg.
Meget kraftig skum. Aroma af citrus, blomster, krydderier og malt. Kraftig karboneret.
Smag af meget kraftig, bitter malt, går over i citrus, blomster, krydderier, en anelse frugt til sidst. Kraftig humlet, bitter.
Ganske kraftig aroma, citrusduften fra Cascade humlen kommer først, men ganske mange aromanuancer, dog ingen tydelig frugtaroma. Smagsstyrken er ganske ekstrem, der er virkelig saft og kraft i alle de mange smagsnuancer fra humlerne, den lyse malt men også en anelse frugt fra gæren, der øges ved opvarmning. Absolut ikke letdrikkelig, men ikke for ekstrem - faktisk ganske fint balanceret, dog burde Cascade humlen måske være endnu kraftigere. Virkelig vellykket bryg der blot bliver endnu bedre ved opvarmning. 5 glas!
Etiketter:
10C Lys Stærk Belgisk Ale,
5 Glas,
9-10%
søndag den 27. oktober 2013
Bryg 14 - Belgisk Pale Ale/IPA
70% WEY Pilsner (3-5 EBC)
20% WEY Vienna (6,5 EBC)
10% WEY Wheat Pale (3-5 EBC)
Magnum Pellets 16% (60 min)
Hersbrucker Pellets 6% (15 min)
Hallertau Mittelfrüh 4,8% (10 min)
WLP-500 gær (Chimay)
OG: 1050
FG: 1003
ABV: 6,3%
Farve: 8 EBC
Bitterhed: 24 IBU
Skema:
65c: 60 min
72c: 30 min
78c: 1 min
Derefter koge i 60 min
Dette skulle være en Chimay Patersbier klon som jeg med stor glæde smagte i sommers hos L'Auberge de Poteaupré, Chimays kro, restaurant og souvenirbutik.
Kraftig skum. Aroma af blomster og krydderier, middel karboneret.
Smag af let bitter malt, går over i blomster og krydderier, ender på frugt. Kraftig humlet, let bitter.
I dette bryg var der flere områder, jeg ikke helt havde styr over:
Kraftig skum. Aroma af blomster og krydderier, middel karboneret.
Smag af let bitter malt, går over i blomster og krydderier, ender på frugt. Kraftig humlet, let bitter.
I dette bryg var der flere områder, jeg ikke helt havde styr over:
- Den fik alt for meget aromahumle - 20+20g til 20l. er alt for meget, bitterheden er dog kun lidt for voldsom. Jeg burde have nøjes med 5g af hver.
- Officielt skulle attenuationen kun være 75-80%, men jeg fik 94% ud af den. Det var bevidst jeg gærede helt i bund, da jeg ønsker at kontrollere karboneringen bedre.
Det gode ved hjemmebryg er dog, at trods små fejltagelser, kommer der oftest et ganske drikkeligt resultat ud af det alligevel - hvilket også er tilfældet her.
Ganske kraftig smag - selvfølgelig fra de to aromahumler med også fra malten. Den ekstra styrke i forhold til det planlagte, skæmmer på ingen måde. Så må jeg blot forsøge mig igen senere... 4 glas!
tirsdag den 16. juli 2013
Bryg 13 - Hyldeblomst weizen
Samme opskrift som Bryg 12, bortset fra tilsat hyldeblomst og reven citronskal. Opskrift for 20 l i gærtank:
3000 g WEY Pilsner (3-5 EBC)
3000 g WEY Wheat Pale (3-5 EBC)
25 g Hersbrucker Pellets 6% (60 min)
20 g Citronskaller
80 g Hyldeblomst
3 tsk Brewferm Blanche
OG: 1060
FG: 1014
ABV: 6,1 %
Farve EBC: 9
IBU: 16
Skema:
65c: 60 min
72c: 20 min
78c: 1 min
Derefter koge i 60 min
Mellem skum. Aroma af hyldeblomst og citrus. Svagt karboneret.
Smag af let sød malt, går over i hyldeblomst og citrus. Svagt humlet, let sød.
Desværre brygget med samme, kedelige gær som Bryg 12, bortset fra det fint balanceret - både mht. sødme og tilsætningen af hyldeblomst og citron. Ganske fyldig og smagsfuld.
Bryg 12 - Weizen
50% WEY Pilsner (3-5 EBC)
50% WEY Wheat Pale (3-5 EBC)
Lille sjat havregryn for at opnå skum
Hersbrucker Pellets 6% (60 min)
Brewferm Blanche gær
OG: 1052
FG: 1013
ABV: 5,2%
Farve EBU: 6
Bitterhed IBU: 12
Skema:
65c: 60 min
72c: 20 min
78c: 1 min
Derefter koge i 60 min
Dette er første gang jeg benytter mig af Brewferm Blanche gær - en tørgær af Saccharmyces cerevisiae velegnet til hvede og wit. Fermentis' S-33 er for mig ikke en ægte hvedegær, men blot en allrounder. Under gæringen duftede den rigtig godt, men havde også læst beretninger om, at gæren desværre ikke var så hvede-agtig (banansmag) som gæringsduften antydede.
Kraftig skum. Aroma af krydderier, hvede, lidt banan. Kraftig karboneret.
Smag af neutral malt og hvede, går over i krydderier og lidt frugt, en anelse banan. Svagt humlet, neutral bitter, let tør.
Maltudvælgelsen er en no-brainer, 50% af pilsner og hvede - det mest spændende var selvfølgelig gæren - og de lidet positive beretninger var desværre korrekte. Vel er der en antydning af banan, men ikke særlig udtrykt. På det punkt ligner den S-33. Det gør dog ikke denne bryg dårlig - det smager blot ikke helt som en weizen.
Der er saft og kraft i malt- og hvedesmag, Hersbrucker humlen kan lige smages let, den ender da på en let tørhed - så alt det andet er i orden. Jeg kommer ikke uden om en flydende gær næste gang. Generel en flot og frisk weizen der slår de fleste kommercielle. 4 sikre glas!
50% WEY Wheat Pale (3-5 EBC)
Lille sjat havregryn for at opnå skum
Hersbrucker Pellets 6% (60 min)
Brewferm Blanche gær
OG: 1052
FG: 1013
ABV: 5,2%
Farve EBU: 6
Bitterhed IBU: 12
Skema:
65c: 60 min
72c: 20 min
78c: 1 min
Derefter koge i 60 min
Dette er første gang jeg benytter mig af Brewferm Blanche gær - en tørgær af Saccharmyces cerevisiae velegnet til hvede og wit. Fermentis' S-33 er for mig ikke en ægte hvedegær, men blot en allrounder. Under gæringen duftede den rigtig godt, men havde også læst beretninger om, at gæren desværre ikke var så hvede-agtig (banansmag) som gæringsduften antydede.
Kraftig skum. Aroma af krydderier, hvede, lidt banan. Kraftig karboneret.
Smag af neutral malt og hvede, går over i krydderier og lidt frugt, en anelse banan. Svagt humlet, neutral bitter, let tør.
Maltudvælgelsen er en no-brainer, 50% af pilsner og hvede - det mest spændende var selvfølgelig gæren - og de lidet positive beretninger var desværre korrekte. Vel er der en antydning af banan, men ikke særlig udtrykt. På det punkt ligner den S-33. Det gør dog ikke denne bryg dårlig - det smager blot ikke helt som en weizen.
Der er saft og kraft i malt- og hvedesmag, Hersbrucker humlen kan lige smages let, den ender da på en let tørhed - så alt det andet er i orden. Jeg kommer ikke uden om en flydende gær næste gang. Generel en flot og frisk weizen der slår de fleste kommercielle. 4 sikre glas!
Bryg 11 - Sour Ale
62% WEY Pilsner 3-4 EBC
15% WEY München 12-17 EBC
15% CM Cara Red 50 EBC
8% WEY Acidulated Malt 3-6 EBC
Goldings 5,69% (90 min)
Safbrew T-58 gær
OG: 1054
FG: 1016
ABV: 5,2%
Farve EBU: 18
Bitterhed IBU: 23
Skema:
65c: 90 min
78c: 1 min
Derefter koge i 60 min
Brygdato: 23-04-2013
Flasket: 22-05-2013
Fermentering: 29 dage
Forsøg på at sour belgisk ale, opskrift fra "Håndbog i Ølbrygning af Simon Wrisberg". Desværre opstod nogle problemer med min nye gærtank, der åbenbart ikke sluttede helt tæt - så den er sandsynligvis ikke færdiggæret, er dermed blevet en anelse for sød.
Kraftig skum. Aroma af blomster og karamel. Mellem karboneret.
Smag af let sød malt, går over i en blomstret smag, let sour til sidst. Mellem humlet, let sød, let sour.
Det blev en dejlig, frisk bryg med en anelse sour i sig - desværre også lidt for sød til denne ølstil. Kan dog stadig fint drikkes - trods den svage alkoholstyrke er der kraft i malt- og humlesmag.
Opdatering 3 mdr. efter flaskning: Efter nogle måneder på flaske efter en varm sommer, er den ved at være gæret helt ned - karboneringen er dermed blevet kraftig, heldigvis gemt i stærke flasker. En noget stikkende bitterhed fra humlen, egentlig kraftig maltsmag - er ved at være let bitter. Er nu nedgæret til 1008!
Selv om den ikke blev så sour som håbet, er den stadig frisk og egentlig også fyldig. 4 glas!
Etiketter:
11D Oud Bruin/Flanders Brow,
4 Glas,
5-6%
mandag den 29. april 2013
Bryg 10 - Saison
69% WEY Pilsner (3-4 EBC)
15% WEY Hvede (3-5 EBC)
8% WEY Flaked Hvede 3-5 EBC
2% WEY Acidulated Malt 3-6 EBC
6% Lys kandis
Styrian Golding 4,6% (90 min)
East Kent Golding 8,1% (15 min)
East Kent Golding 8,1% (5 min)
WLP-566 gær
Skema:
65c: 90 min
78c: 1 min
Derefter koge i 90 min
Brygdato: 08-03-2013
Flasket: 30-03-2013
Fermentering: 22 dage
OG: 1066
FG: 1005
ABV: 8,1 %
Farve EBU: 9
IBU: 33
Svagt skum. Aroma af kandis og frugt. Svagt karboneret.
Smag af let sød malt, går over i frugt og lidt blomster fra humle. Lang, blød eftersmag, stor mundfylde. Svagt humlet, let sød.
Mit andet bryg i køleboks (Bryg 9.1 og 9.2 er det første). Lav effektivitet, sandsynligvis pga. de 8% flaked hvede.
Jeg har endnu ikke lært hvordan en gær-enhancer præcis virker - accelererede 2,5 gange, hvor bryg 9.1/9.2 fik halvdelen efter 3 døgn i gærstarter/enhanceren, og denne bryg fik resten efter 14 døgn. Det viste sig, at den nærmest eksploderede igennem, var reelt færdig efter 4 døgn - gav den 18 dage mere, for en sikkerheds skyld. Gæren gærede godt ned, ikke ulig andre beretninger om denne gær.
Jeg karbonerede med 7g/l - og min første test efter en uges tid gik ikke så godt. Det var den sidst tappede flaske, hvor nogle potente gærsedimenter åbenbart havde sneget sig ind. Ved åbning nærmest eksploderede flasken - kampslen røg op til loftet (har vidne) og de 50 cl.. skummede ud på køkkenbordet. Selv om Braunsteins flasker kun er engangs på omk 250g, så holdt den - respekt herfra - for der var virkelig tryk på.
Opskriften er inspireret herfra - jeg brugte flaked hvede i stedet for flaked ris. Bør ikke have den store betydning, det er typisk for at få mere skum - hvad jeg så alligevel ikke fik i dette tilfælde.
Bryggen blev stærkere end beregnet pga. den store nedgæring, det var hensigten af skabe en frisk, let bitter, lidt sour og især frugtagtig Saison.
Malt og frugt er der MASSER af - blot ved aromaen er ingen i tvivl - der er dømt frugt (som det skal). Selv om jeg havde planlagt en anelse mere sour og bitter smag, kan jeg ikke klage - det blev en ganske fyldig bryg med god, lang og varm eftersmag, ganske udfordrende på sin vis. Gæren er pragtfuld! Det bliver 5 glas!
Bryg 9.2 - Saison
75% WEY Pilsner (3-4 EBC)
13% WEY Vienna (6,5 EBC)
6% CM Cara Ruby 50 EBC
6% Lys kandis
Styrian Golding 4,6% (90 min)
East Kent Golding 8,1% (15 min)
East Kent Golding 8,1% (5 min)
WLP-566 gær
Skema:
65c: 90 min
78c: 1 min
Derefter koge i 90 min
Brygdato: 2013-02-23
Flasket: 2013-05-09
Fermentering: 75 dage
Samme bryg som 9.1, dog er denne bryg IKKE opvarmet af varmebånd for at afprøve, om opvarmningen giver anderledes gærsmag - det skulle give mere frugt.
OG: 1068
FG: 1002
ABV: 8,8 %
Farve EBU: 14
IBU: 23
Abonner på:
Opslag (Atom)